کاهش خطر ابتلا به سرطان فقط در چند قدم
کاهش خطر ابتلا به سرطان فقط در چند قدم به قلم ارشاکو قصد داریم ره کارهایی برای جلوگیری از خطر ابتلا به سرطان ارائه دهیم . با ما همراه شوید ….
واکسیناسیون:
قرار گرفتن در معرض ابتلا به انواع ویروسا خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. برای مثال ویروسی که باعث بروز بیماری هپاتیت نوع “بی” میشود، خطر بروز سرطان کبد را افزایش میدهد. یا ویروس پاپیلومای انسانی خطر ابتلا به سرطانهای گردنه رحم، مقعد و واژن را افزایش میدهد. واکسنهای زیادی جهت مقابله با این نوع ویروسها وجود دارد. البته باید توجه داشته باشید که واکسنهای هپاتیت و پاپیلوما، واکسن ضد سرطان نیستند. در واقع واکسنهای ضد سرطان آن دسته از واکسنهایی هستند که حجوم سلولهای سرطانی به بدن را شبیه سازی میکنند. محققان امروزه در پی یافتن راهکارهایی برای تولید واکسن ضد سرطان هستند. البته در خصوص اینکه آیا شما کاندید خوبی برای استفاده از واکسن هستید و یا اینکه چه نوع واکسنی باید بزنید، باید با پزشک خود مشاوره کنید.
خواب کافی:
مدارک زیادی وجود دارد که در آنها به این نکته اشاره شده است که به هم خوردن سیکل خواب باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود. در یک مطالعه دانشمندان به این نتیجه رسیدند که زنانی که خواب مناسبی ندارند و زمان کاری آنها نامنظم است تا ۳۰ درصد بیشتر از زنان دیگر به سرطان سینه دچار میشوند. کار به صورت شیفت ها مختلف نیز در ابتلا به سرطان موثر است. علاوه بر این کمبود خواب نیز باعث ابتلا به چاقی میشود که چاقی نیز به تنهایی خود یکی از فاکتورهای ابتلا به سرطان است. برای داشتن خواب کافی و مناسب در شب بهتر است به این توصیههای دانشمندان توجه کنید:
- داشتن برنامه خواب: هر شب در یک زمان مشخص شده به تختخواب بروید.
- برای خوابیدن قوانین خاص خود را داشته باشیدو همیشه در یک مکان و با یک وضعی بخوابیدو
- فضای اتاق خواب خود را مناسب کنید. مثلا اگر از جمله افراد گرمایی هستید فضای اتاق خواب خود را خنک نگهدارید یا اگر به نور حساس هستید فضا را تاریک کنید و …
- برخی از خوراکیها را نباید دقیقا قبل از ساعات خواب مصرف کنید. مثلا نوشیدنیای کافیین دار یا نوشیدنیهای الکلی. توجه داشته باشید که با شکم پر به تختخواب نروید چون این کار باعث به هم خوردن خواب و ایجاد مشکل در خوابیدن شما میشود.
- حتما چرت روزانه داشته باشید اما کمتر از ۳۰ دقیقه. چون خواب زیاد در طول روز باعث میشود تا شب درست نتوانید بخوابید.
- حتما ورزش کنید انا سعی کنید در ساعات نزدیک به ساعت خواب ورزش نکنید
- د ر هنگام خواب به موارد استرس زا فکر نکنید. مثلا مشکلات مالی، ارتباطاتتان و کار…
با توجه به تمام موارد گفته شده به نظر میرسد یک کار دیگر نیز باید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام داد و ان هم یافتن و درمان بیماریها و شرایطی است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. کارهایی که در این زمینه میتوانید انجام دهید عبارت است از :
چک آپ دورهای و منظم تحت نظر پزشک:
این چک آپ شامل چک کردن دندانها و قسمتهایی از دهان که است خطر رشد سلولهای سرطانی در آن بیشتر است. در حین روند و دوره چک آپ میتوانید در خصوص خطر ابتلا به سرطان در خود، آزمایشهای غربالگری و هرگونه علایم در این مورد پرس و جو کنید. هرچه زودتر در مورد ابتلا به سرطان و یا استعداد خود در خصوص ابتلا به سرطان بدانید، درمان را زودتر میتوانید انجام دهید و درمانها بهتر جواب خواهد داد. همانطور که گفته شد چک آپ میتواند شامل تست دهان، سیستم تولید مثل، پوست، تیرویید و دیگر ارگانهای بدن باشد.
- در مورد تاریخچه بیماریا در خانواده خود با پزشکتان صحبت کنید. در بسیاری از موارد، اعضای یک خانواده در خصوص ابتلا به یک سری از سرطانها مستعدتر هستند. این امر میتواند یکی به دلیل سبک زندگی در ان خانواده، شرایط محیطی و یا به دلیل وجود ژنهای غیر معمول که از یک نسل به نسل دیگر منتقل میشودف باشد. اگر افرادی در خانواده شما وجود داشته اند که مبتلا به سرطان بودهاند، ممکن است که خطر ابتلا به سرطان در شما بیشتر از بقیه باشد. پزشک میتواند به شما در این مورد راهت=نمایی کند و اگر آزمایشات اضافی لازم بود حتما برای شما انجام دهد.
- – ۳راهنامی انجام آزمایشا غربالگری به شرح زیر است:
- ماموگرافی سالانه برای زنان بعد از سن ۴۰ سالگی
- تست پولیپ روده و یا سرطان روده در خانما و آقایان بعد از سن ۵۰ سالگی
- تستس دهانه رحم بعد از سن ۲۱ سالگی در زنان
- تستس سرطان پرستات در مردان بعد از سن ۵۰ سالگی
- معایناتی خودتان میتوانید بر روی خودتان انجام دهید و از علایم سرطان زودتر آگاه شوید. زنان و مردان میتوانند به طور منطم پوست خود، و سایر قسمتهای بدنشان را چک کنند و در صورت مشاهده هر گونه علامت غیر معمول به پزشک مراجعه کنند. برخی از سرطانها باعث ایجاد یکسری نشانههای غیر معمول بر روی پوست میشوند. زنان باید ماهانه سینههای خود را چک کنند. ت.جه داشته باشید که هر گونه افزایش یا کاهش وزن بدون برنامه و بی دلیل حتما باید به پزشک گزارش داده شود. چون یکی از علایم ابتلا به سرطان همین افزایش و یا کاهش وزن ناگهانی است.