خودرو

فولکس‌واگن از فیلترهای ذرات چطور استفاده کرد

استفاده فولکس‌واگن از فیلترهای ذرات در پیشرانه‌های بنزینی

فولکس‌واگن: فولکس‌واگن از سال ۲۰۱۷ استفاده از فیلترهای ذرات بنزین را در پیشرانه‌های TSI و TFSI خود آغاز خواهد کرد تا آلاینده‌های مضر را کاهش دهد. برای مطالعه مقاله قبلی ما می توانید بر روی عنوان”آئودی آلرود ۲۰۱۶ یک خودرو آلمانی عالی“کلیک کنید.

Tidy_DPF_Pipe
فولکس می‌خواهد تا رسوایی‌های به بار آمده از دیزل گیت را پاک کند و پاک‌تر شدن پیشرانه‌های بنزینی خود را نیز به همین منظور ادامه می‌دهد. این شرکت خودروسازی اعلام کرده که از سال ۲۰۱۷ به بعد همه‌ی پیشرانه‌های بنزینی توربویش را به فیلتر ذرات مجهز می‌کند.

dpf3
پیشرانه‌های بنزینی تزریق مستقیم TSI و TFSI از همان تکنولوژی فیلتراسیون موجود در اکثر پیشرانه‌های دیزلی مدرن فولکس سود خواهند برد. فولکس ادعا می‌کند که این تکنولوژی آلایندگی ذرات دوده را تا ۹۰ درصد کاهش خواهد داد. این ذرات به عنوان یکی از علل مشکلات شدید کیفیت هوا و سلامت دستگاه تنفس در شهرها شناخته می‌شوند.

18-2015-vw-gti-lt-1
مدیر بخش تحقیق و توسعه‌ی فولکس‌واگن دکتر Eichhorn همچنین برنامه‌های این شرکت برای کاهش بیشتر آلاینده‌های خودروهای دیزلی را اعلام کرده است. او گفته که در آینده همه‌ی مدل‌های تولیدی به جدیدترین و کاراترین تکنولوژی مبدل کاتالیزوری SCR مجهز خواهند شد.

dpf-failure-warning-light1
فرایند تجهیز پیشرانه‌های بنزینی به فیلترهای ذرات از ماه ژوئن ۲۰۱۷ و با پیشرانه‌ی ۱٫۴ لیتری TSI موجود در شاسی‌بلند جدید تیگوان آغاز خواهد شد. پس از آن نیز پیشرانه‌ی ۲ لیتری TFSI آئودی A5 به این فیلتر مجهز گشته و در نهایت فولکس تخمین می‌زند که تا سال ۲۰۲۲ بیش از ۷ میلیون خودرو با این فیلترهای ذرات تولید خواهند شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا